maandag 6 oktober 2008

Ode aan Supermario

Toevallig sprak ik gisteren met mijn schoolkameraad Johan over de trainer van voetbalclub NEC, Mario Been. We maken er al geruime tijd geen geheim van dat we de langharige trainer zeer waarderen. Die waardering is uitgegroeid tot idolate uitspraken en stiekem begin ik zelfs een beetje van Mario te houden.

De Rotterdammer is een verademing voor de Nederlandse televisie; een trainer die zijn gelijke niet kent. Professionalisme, charisma, sportiviteit en humor: Wat wenst voetbalkijkend Nederland zich nog meer? Geen saaie, houterige persconferenties van Marco van Basten of scheldkanonnades van Louis van Gaal, maar alleen nog respectvolle, eerlijke én grappige uitspraken van Mario Been in Studio Sport graag!

Wie de jovele Been in huis haalt, heeft gegarandeerd de avond van zijn leven, want de eenmalig international is de koning van de droge opmerkingen. Zo verklaarde hij 30 augustus na een domme rode kaart van speler Rutger Worm (tweede gele kaart voor shirtje uittrekken) dat hij het geen slimme actie vond en dat Worm daarbuiten ‘ook nog gevaar op een verkoudheid’ liep.
Op de vraag of zijn spelers na de wedstrijd van gisteren tegen Feyenoord niet toe zijn aan wat rust, antwoordde Been met een droog gezicht en Rotterdamse accent: “Ja, we gaan twee weken naar de camping met z’n allen.”

Buiten alle gekkigheden om is Mario Been ook nog een uitstekend voetbaltrainer. De ex-Feyenoorder is al aan zijn derde seizoen in Nijmegen begonnen. Daar verloor hij sinds 16 februari dit jaar nog maar één officiële wedstrijd en wist hij zich met de NEC bovendien te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Cup. Volgend jaar zal Feyenoord staan smeken voor een getekend contract van ‘Mariodona’. Of Been volgend jaar al gaat terugkeren is maar de vraag, maar dát hij terugkeert bij Feyenoord is een zekerheid. Geluk voor de Rotterdammers, want met hem als coach, zal Feyenoord al met één been uit de problemen zijn. Supermario verdient een ode.


Mario Been in enkele seconden: Humor, Eerlijkheid en Respect

Geen opmerkingen: