dinsdag 3 maart 2009

Het nieuwe FC Twente (1)

De Doelmannen

Je kunt er geen gras over laten groeien: de doelmond mag niet kaal zijn. Op dit moment hebben we daar Sander Boschker staan. De 38-jarige Lichtenvoorder is echter niet meer zo betrouwbaar als toen, tijdens de bekerfinale in 2001. Nee, Boschker wordt oud en ondanks dat hij nog altijd fantastisch keeperswerk verricht, begint hij wel steeds vaker te blunderen. Er moet stilletjes gezocht gaan worden naar een nieuwe doelman. Boschker hoeft niet weg, maar moet genoegen nemen met een plek op de reservebank en speelminuten tegen de laagvliegers of in bekerwedstrijden. Bovendien moet hem absoluut de mogelijkheid worden geboden om in een andere rol verder te groeien binnen de club. Als (keepers)trainer bijvoorbeeld.



De rustige Michel Vorm...

Voor de keepersfunctie bij FC Twente heb ik in eerste instantie drie mogelijke opties; ook wel de ‘VVV’ genoemd. Piet Velthuizen, Michel Vorm en Kenneth Vermeer. Alle drie jonge, talentvolle sluitposten met een ogenschijnlijk mooie toekomst in het verschiet. Michel Vorm kwam onder bondscoach Bert van Marwijk al tot zijn eerste interland en speelt momenteel bij FC Utrecht, waar hij een degelijk seizoen draait. Kenneth Vermeer was vorige zomer te bewonderen tijdens de wedstrijden van het Olympisch elftal in China. De Amsterdammer schitterde dit seizoen als stand-in van de geblesseerde Maarten Stekelenburg bij Ajax. Piet Velthuizen werd al menigmaal voor Jong Oranje opgeroepen. De Vitesse-doelman kent echter niet zijn beste periode en ging de laatste wedstrijden niet altijd vrijuit.



... De zelfverzekerde Piet Velthuizen...


Zowel Vorm, als Velthuizen en Vermeer zijn voor het nieuwe seizoen in te lijven. Van Basten zal hoe dan ook blijven vasthouden aan zijn oogappel Maarten Stekelenburg. ‘De Stekel’ keept hoe dan ook. Vermeer heeft ondertussen mogen ruiken aan een vaste plek in het doel en is wel klaar voor het grote werk. Het is alleen nog wachten tot de intercity naar Enschede voorbij raast. En dan heb je maar één kans om op te stappen.

Michel Vorm is een constante factor bij FC Utrecht en heeft zijn team al mening tegendoelpunt bespaard. Maar Vorm verkeert de laatste tijd niet in grootse vorm en moet als doelman nog wel gevormd worden. Boschker zou daar aan bij kunnen gaan dragen bij FC Twente. Met zijn ervaring kan hij de Utrechter beter maken en in roulatiesysteem gaan keepen.

Dan is er nog Piet Velthuizen. Dat de doelman na dit seizoen bij Vitesse vertrekt is wat mij betreft een zekerheid. De club uit Arnhem presteert maar matig en heeft grote schulden. Zowel Vitesse als Velthuizen een goede reden om te verkassen. En waarom dan niet naar Twente? Het is een grote stap vooruit en bovendien zou Velthuizen goed passen in de Enschedese selectie, aangezien hij een zelfde type keeper is als ‘good old, still going strong’ Boschker.

... Of de katachtige Kenneth Vermeer?


Maar moet je de jonge doelmannen eigenlijk juist niet naar FCT halen? Voor allen geldt dat ze nog erg jong en onervaren zijn voor het niveau dat Twente nastreeft. Van Vermeer hebben we nog weinig gezien. Bij Willem II viel hij niet overduidelijk op en tijdens de Olympische Spelen blonk hij ook niet uit. De weergaloze wedstrijd bij Ajax dit seizoen zouden dus misschien wel van tijdelijke aard kunnen zijn. Dan Velthuizen. De 22-jarige sluitpost van Vitesse wil nog wel eens een rare blunder maken. Verkeerd uitkomen, een bal laten glippen of onder een voorzet door springen: het zijn geen uitzonderingen in het Gelredome. Michel Vorm blijkt bij Utrecht een redelijke keeper, maar valt in positieve noch negatieve zin op. Hij is in de wedstrijd vaak anoniem en van een keeper moet je eigenlijk een opvallende rol verwachten. Hij moet constant aanwezig zijn.

Het is een cliché, maar een combinatie van Vorm, Velthuizen en Vermeer zou de ideale keeper opleveren. Michel Vorm heeft de juiste relaxte uitstraling, Velthuizen beschikt over de meeste (hoognodige) arrogantie en Vermeer heeft de beste katachtige reflexen. We hebben het over het toekomstige keeperstrio van het Nederlands Elftal.

Gedrieën goede opties voor FC Twente, maar mijn keuze voor nieuwe doelman valt op Kenneth Vermeer. De Amsterdammer heeft volgens mij op dit moment de meeste kwaliteiten en hoort eigenlijk zelfs bij Ajax onder de lat. Voor volgend seizoen dus Kenneth Vermeer!

Geen opmerkingen: