zaterdag 7 februari 2009

De vervallen carrière van een toptalent

Voetballen bij een profclub: vele jongensharten gaan sneller kloppen bij alleen al de gedachte. Een avontuurlijk leven, middenin de publiciteit en op de handen gedragen door de fans. Dat de carriére van een toptalent niet altijd eindigt in een sprookje lijkt schijn, maar is de keiharde waarheid. Ook voor Gino Weber was een ongekend talent dat de top nooit zou gaan halen. Hij leed aan de persoonlijkheidsstoornis borderline, een ziekte waar nog altijd een soort taboe op rust.

Het taboe dat Ben Weber, Gino’s broer, wil doorbreken. Daarom heeft hij niet lang geleden het levensverhaal van hem en zijn broer als boek gepubliceerd. Afgelopen maandag sprak ik met Ben over dat boek, getiteld ‘Mijn broer Gino en ik’. Een interview voor in het naderende clubblad van De Tubanters. De club waar zowel Ben als ik lid van zijn.

Tijdens het openhartige gesprek werd mij duidelijk hoe ernstig de situatie van borderline-patiënten kan worden. Het is een ziekte die zijn slachtoffers dwingt om rare, gevaarlijke of beschamende dingen te doen. Een ziekte die zijn slachtoffers naar diepe dalen brengt, ze weer laat opkrabbelen en vervolgens weer toeslaat. Stemmingswisselingen, gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid, zelfmutilatie, verslavingen (bv. Alcohol), psychoses en zelfmoordneigingen; het zijn slechts enkele symptomen van borderline.

Martin Jol, Issy ten Donkelaar en Johan Cruijff waren dolenthousiast over de jonge Gino, die een glorieuze carrière voor de boeg zou hebben. Hij had op dit moment, op 38-jarige leeftijd, ergens bij een kleine amateurclub moeten aftrainen, maar werd vroegtijdig geveld door zijn ziekte. Hier kun je lezen over hoe borderline de carrière en het leven van een talentvolle voetballer om zee helpt. Ook is boek o.a. op Twentesport.com te bestellen. Doorbreek het taboe en waag je in het tumultueuze leven van een jonge voetballer met borderline.
Link naar Twentesport.com

Geen opmerkingen: