Ik heb mij donderdagavond weer groen en geel geërgerd aan het Nederlands Elftal. Een slap, levenloos ‘team’ stond in Eindhoven een potje te ballen tegen die jongens uit Denemarken. Van een nationaal team dat zich opmaakt voor een groot toernooi had ik wel iets anders verwacht. Boulahrouz is afgevallen en dat doet mij pijn. Zonder de kannibaal heb ik geen vertrouwen in het EK. Vooral als het Joris Mathijsen is die dat plekje centraal in de verdediging van ‘Boulah’ overneemt. Alleen die naam al…. ‘Joris’. Daar lachen Luca Toni en Nicolas Anelka om. ‘Khalid’ zegt wat mij betreft al genoeg!
Jitse en Johan, jullie hebben jullie licht laten schijnen over de selecties van respectievelijk Frankrijk en Italië, twee tegenstanders van Nederland in de poulefase. Het fris ogende sterrenensemble van Frankrijk is een geduchte concurrent voor Nederland. Om over de Italianen nog maar niet te spreken. Als ik de namen in de verdediging zie (ik noem een Materazzi, Zambrotta of Cannavaro) denk ik aan een nieuw soort scheermes van Gilette. En zo voetballen deze jongens ook!
Er is echter nog een derde tegenstander voor Oranje in poule C, namelijk Roemenië. Roemenië is het lelijke eendje in de ‘poule des doods’. Niemand spreekt over deze ploeg, die toch boven Nederland is geëindigd in de kwalificatiereeks voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland deze zomer. De ploegen van poule C, met in het bijzonder het Nederlands Elftal, hebben dus geen enkele reden om de Roemenen te onderschatten.
Daarom geef ik jullie vier redenen waarom Roemenië tóch gaat verrassen op het EK. Redenen waarom Frankrijk, Italië en vooral Nederland hun borst nat kunnen maken.
Kennen is Kunnen
Roemenië speelt als één van de weinige landen met zoveel spelers uit haar eigen competitie. Maarliefst 11 van de 23 geselecteerde spelers komen uit voor een Roemeense club. Hofleverancier is Steau Boekarest met vijf spelers. De selectie van Roemenië is dus veel beter op elkaar ingespeeld dan de overige selecties. De spelers kennen elkaar allemaal veel beter.
De Reuzendoder
Roemenië in een ‘poule des doods’. Dat moet volgens de voetbalkenners een zekere uitschakeling worden voor de Oostblokkers. De geschiedenis leert dat hier niet te makkelijk over moet worden gedacht.
Op haar derde EK (na 1984 en 1996) in 2000 werd Roemenië ook ingedeeld in de poule des doods. Het land was in 1984 en 1996 direct in de eerste ronde uitgeschakeld dus werd hen geen kans gegeven. Met de tegenstanders Duitsland, Portugal en Engeland was een kwartfinaleplaats ook onmogelijk. Het tegendeel werd bewezen:
Roemenië won namelijk van Engeland en speelde gelijk tegen Duitsland en zo was plaatsing voor de kwartfinale een feit. Toevalstreffer? Ik dacht het niet! In de kwalificatiereeks voor datzelfde EK eindigde Roemenië boven het grote Portugal in de eindrangschikking.
Roemenië kwalificeerde zich op jammerlijke wijze niet voor het WK van 2006. In de poule met onder andere Nederland en Tsjechië kwam het twee punten tekort voor kans op kwalificatie. In de kwalificatiereeks voor 2008 liet Roemenië opnieuw zien dat het een sterke selectie heeft. Nederland werd achter zich gehouden, na de 1-0 winst in Boekarest op 13 oktober 2007. Komend EK komt Nederland dus voor de vijfde keer in ruim drie jaar tijd Roemenië tegen.
Ervaring
In de verachte basisopstelling van Roemenië komen slechts twee spelers voor die minder dan 30 interlands hebben gespeeld. Bondscoach Victor Piturca houdt van een vaste selectie. Ook op de reservebank zitten veel spelers met internationale ervaring. Als iets op een groot toernooi van belang is, is dat wel een ervaren selectie.
Topspits, Topverdediger
Nederland mist wat Roemenië wel heeft op het EK. Een type Boulahrouz: Christian Chivu. Een ijzersterke verdediger die tot het laatste fluitsignaal vecht. Bovendien een rustpilaar op moeilijke momenten en spelverdelend staat hij zijn mannetje. In de Roemeense spits loopt een jongen die geen moment alleen moet worden gelaten. Adrian Mutu bewees dit seizoen aan een halve kans genoeg te hebben: in 62 wedstrijden vond hij 32 keer het net. Ook in zijn zestig gespeelde interlands bewees hij een neusje voor de goal te hebben, want hij scoorde maarliefst 27 maal voor zijn vaderland.
Met deze vier argumenten in het achterhoofd nemen we tenslotte een kijkje naar de selectie van de Roemenen. Veel onbekende namen passeren de revue.
De Selectie
Doel: Bogdan Lobont (Dinamo Boekarest), Marius Popa (FC Politehnica 1921), Eduard Stancioiu (1907 Cluj).
Bogdan Lobont kennen we allemaal nog wel. Was doelman bij Ajax, maar is teruggekeerd naar Roemenië. Redelijke keeper, de reservekeepers komen van Roemeense subtoppers en zijn niet bekend.
Defensie: Cosmin Contra (Getafe), Christian Chivu (Internazionale), Cristian Sapunaru (Rapid Boekarest), Sorin Ghionea (Steaua Boekarest), Dorin Goian (Steaua Boekarest), Cosmin Moti (Dinamo Boekarest), Gabriel Tamas (Auxerre), Razvan Rat (Shakhtar Donetsk), Stefan Radoi (Lazio).
Ook in de verdediging zien we veel onbekende namen terug. Met name de voetballers die in het binnenland voetballen laten geen belletjes rinkelen. Toch kent de Roemeense selectie in Christian Chivu een uitstekende bullebak. Cosmin Contra (ex-Atletico Madrid) is ook een ervaren kracht. Razvan Rat, een linksback, zal ook een basisspeler zijn. Natuurlijk mag Radoi niet in het verdedigende vijftal ontbreken.
Middenveld: Florentin Petre (CSKA Sofia), Banel Nicolita (Steaua Boekarest), Razvan Cocis (Lokomotiv Moskou), Paul Codrea (Siena), Mirel Radoi (Steaua Boekarest), Nicolae Dica (Steaua Boekarest), Adrian Cristea (Dinamo Boekarest)
Op het middenveld zal op het EK waarschijnlijk een drietal spelen. Op de midmid de enige Europees bekende speler: Paul Codrea. De 27-jarige speelt voor het Italiaanse Siena. Florentin Petre zal naar alle waarschijnlijkheid op rechtsbuiten staan en de linksbuiten is Razvan Cocis. Ik heb meegekregen dat Cocis in zijn land erg populair is en dat men hem ziet als een talentvolle buitenspeler. Ondanks zijn 25-jarige leeftijd is zijn huidige club (Lokomotiv Moskou) ook zijn eerste grote club. Aan hem om zich op het EK te bewijzen.
Aanval: Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (VfB Stuttgart), Marius Niculae (Inverness Caledonian Thistle FC), Daniel Niculae (AJ Auxerre)
De aanval is duidelijk. Adrian Mutu dient geen uitleg meer, een echte topspits. Naast hem heeft bondscoach Piturca de keuze uit diverse spitsen met ervaring in grote Europese competities. Marico zal waarschijnlijk aan het langste eind trekken. Het 22-jarige talent verdedigde tot 2007 de kleuren van Dinamo Boekarest en later het Oekraïnse Shaktar Donetsk.
Wat mij betreft zit mijn teambespreking erop. Het is weer eens tijd voor een poule tussen Jitse, Johan en ikzelf. We hebben het concept eerder uitgeprobeerd bij een speelronde in de Champions League. Toen was Johan de winnaar. Dit keer gaan we het EK voorspellen. Spelregels volgen bij de eerste voorspelling, dat is die van Jitse. Bovendien moeten we dan hebben beslist wat de inzet is. Doen we ouderwets om de harde euro’s? Of verzinnen we een opdracht voor de verliezer(s)? Jongens, ik ben benieuwd wie jullie het EK zien winnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten